Dojčenie a jeho význam

Želaním každej matky je porodiť zdravé dieťa a neskôr vychovať z neho životaschopného jedinca. Novorodenec je plne závislý od matky, potrebuje cítiť jej blízkosť, dotyk a vníma jej hlas. Pre vytvorenie správneho vzťahu medzi matkou a dieťaťom je veľmi dôležité dojčenie. Sací reflex je jedným zo základných reflexov prežitia cicavcov. Ak sa hneď po pôrode dieťatko priloží na prsník mamičke, cíti jej teplo, známy tlkot srdca, rytmus dýchania, počuje známy hlas a inštinktívne jeho ústa hľadajú miesto, z ktorého môžu sať. To všetko mu uľahčí popôrodnú adaptáciu, navodí pocit uvoľnenie a bezpečia. Dojčenie je najprirodzenejším mechanizmom pre zabezpečenie zdravého vývoja novorodenca.

Dojčenie a jeho význam:

1) Materské mlieko je pre novorodenca základom jeho zdravého rastu a vývoja, obsahuje živiny a minerálne látky, vitamíny, hormóny, enzýmy i protilátky.

2)Najdôležitejším obdobím pre vývoj obranyschopnosti organizmu je prvý rok života dieťaťa, preto je dôležité dieťatko dojčiť čo najdlhšie.

3) Materské mlieko je také výživné, že vystačí ako jediný pokrm až do šiesteho mesiaca veku dieťatka. Ak sa rozhodnete na odporúčanie lekára dieťa prikrmovať už od ukončeného štvrtého mesiaca, je naďalej veľmi dôležité dojčiť.

4) Prvé dni po pôrode je mlieko husté – kolostrum (prvé mlieko), má krémovejšiu farbu a obsahuje veľa bielkovín, menej tuku a sacharidov. Postupne sa zloženie mlieka mení a tým sa prispôsobuje potrebám dieťaťa.

Kvalita výživy narodeného dojčeného dieťaťa je do veľkej miery ovplyvnená stravovaním matky. Treba mať na pamäti hlavne to, že škodlivé látky z jej stravy a okolia sa dostávajú do krvi matky a do materského mlieka.

Jedálny lístok:

Jedálny lístok by mal byť v prvom rade pestrý. Základom sú obilniny, ryža, zemiaky, dôležitým je prísun cereálnych výrobkov, dostatok zeleniny, ovocia. Z mliečnych výrobkov sú preferované kyslomliečne výrobky, jogurty, tvrdé syry, tvaroh. Vhodné je tiež mäso (dusené, varené, nikdy nie surové), najmä hydina, ryby. Nezabúdame na dostatok tekutín – čaje pre dojčiace matky, čerstvé ovocné džúsy, nízko -mineralizované vody… Je dobré si všímať a brať ohľad na reakciu dieťatka na rôzne jedlá a podľa toho upravovať jedálny lístok. Niektoré deti dobre tolerujú aj strukoviny – fazuľu, hrach, šošovicu, sóju, iným spôsobujú nadúvanie bruška. Hlúboviny – kapusta, kel, kaleráb, brokolica sú výborným zdrojom vitamínov a vlákniny, pokiaľ dieťatku nerobia problém, môžete si ich dopriať. Paradajky niekedy spôsobujú reakciu na koži vo forme malých pupienkov na líčkach alebo na tele. Zásadou je vyhýbať sa potravinám, na ktoré je samotná dojčiaca matka alergická.

V prípade, že sa v rodine vyskytuje alergia, vynechávame potraviny, ktoré alergizujú – čokoláda, orechy, ryby (hlavne morské plody), arašidy, prípadne potraviny, na ktoré má niekto v rodine alergiu. Neodporúčajú sa exotické druhy ovocia a potravín. Najvhodnejšie sú ovocie a zelenina z nášho pásma – zemiaky, mrkva, cvikla, jablká, hrušky, čerešne, čučoriedky, čierne ríbezle, černice – tmavé plody kvôli dostatku železa a flavonoidov.

Vhodné nápoje:

Nízko -mineralizované vody (Na+ menej ako 100 mg/l, kontrolovaný obsah dusičnanov)

Bylinkové čaje (aníz, mäta, fenikel, materina dúška, kôpor)

Džús z jablka, mrkvy (pozor na citrusové plody)

Kyslomliečne výrobky

Zakázané sú:

Alkoholické nápoje

Nápoje s obsahom kofeínu, teínu ( čierny či zelený čaj)

Lieky by mala chorá tehotná a dojčiaca matka užívať len výnimočne, po konzultácii s lekárom.

Fajčenie, ale aj pobyt v zafajčenom prostredí.

Drogy (marihuana, hašiš, heroín, kokaín, morfium, a ďalšie).