Puberta

Obdobie puberty je jednou z najvýznamnejších etáp vo vývoji jedinca. Dlhé obdobie dospievania prináša zo sebou mnoho veľkých telesných, psychických aj sociálnych zmien. Je to čas prípravy na dospelosť, plný očakávaní i nedočkavosti detí a ich rodičov. Počas neho sa vyvíjajú a dozrievajú pohlavné orgány, dochádza k premene dieťa na dospelého jedinca schopného reprodukcie. Začiatok a koniec puberty je z hľadiska veku veľmi rozdielny , jej priebeh ovplyvňujú predovšetkým fyziologické procesy. U väčšiny detí sa puberta začína v tomto veku, ale odchýlky môžu byť veľké.  Známkami nástupu puberty je rozvoj sekundárnych pohlavných znakov ( rast prsníkov, ochlpenia v oblasti vonkajších rodidiel, podpazuší), rastová akcelerácia, zmeny konštitúcie tela ( rozšírenie bokov, zoštíhlenie pásu, rozloženie tuku), mastnejšia koža, akné, mastenie vlasov.  Prsníky sa fyziologicky začínajú vyvíjať už od 8 rokov, rast býva na začiatku asymetrický, ich vývoj končí spravidla okolo 16 roku života. Jednotlivé vývojové štádia rastu prsníkov sa hodnotia v piatich stupňoch.

Fyziologický rozptyl vývoja pubického ochlpenia ( v oblasti rodidiel je od 8,3 do 15,5roka). Podobne ako pri posudzovaní vývoja prsníkov, je možné stanoviť aj stupeň rozvoja pubického ochlpenia.  Ochlpenie v podpazuší sa vyvíja najneskôr (fyziologické rozpätie 9,1 až 17,5 rokov), je značne závislé na nadobličkových hormónoch.

 

Kľúčovú úlohu v živote ženy zohráva nástup prvej menštruácie – menarche. Priemerný veku nástupu prvej menštruácie v našich zemepisných šírkach je 12 rokov a 3 mesiace. Prvý rok sú menštruácie zvyčajne nepravidelné. Zvyčajne si nevyžadujú liečbu. Pokiaľ sa intervaly medzi nástupmi menštruačných cyklov skracuje, alebo ak krvácanie trvá viac ako 10 dní, je potrebné navštíviť detského gynekológa.

Menštruačný kalendár by ste mali svojej dcére zaviesť od prvého krvácania. Ak je menštruačný cyklus dlhodobejšie nepravidelný, je vhodné vyhľadať odborníka a pátrať po možných príčinách. Rozhodne by ste nad týmto problémom nemali kývnuť rukou so slovami, že z toho vyrastie. Až 30% žien , ktoré podstupujú v dospelosti umelé oplodnenie, priznalo, že v detstve mali problémy s ovuláciou, ktoré sa včas neriešili.