Jedlá bohaté na vlákninu

Cícerová nátierka

Ingrediencie: 250 g cícer, 1 cibuľa, koreňová zelenina (mrkva, zeler, paštrnák, petržlen), 1 polievková lyžica citrónovej šťavy, 2 polievkové lyžice olivového oleja, štipka soli

Postup: Cícer namočíme na 6-8 hodín , vodu zlejeme nalejeme vodu a varíme podľa potreby 5-7 min. v tlakovom hrnci až kým cícer nie je mäkký. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme očistenú koreňovú zeleninu, ktorú tiež nastrúhame, alebo nakrájame, pridáme uvarené cícer a rozmixujeme. Pridáme citrónovú šťavu .

Poznámka: Jedlo bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu. Je vhodné na redukčnú diétu pre vysoký obsah bielkovín, znižuje cholesterol a triglycerídy a je účinný proti zápche.

Cuketový šalát– 2 porcie

  • Ingrediencie: 2 šálky uvarenej cvikly nakrájanej na malé kocky, 2 šálky surovej cuketovej dužiny nakrájanej na malé koky, 1 cibuľa, 1 PL žeruchy, 1 KL citrónovej šťavy, 1 PL ľanových semienok, 200 ml bieleho jogurtu
  • Postup: Cviklu zmiešame s cuketou a cibuľou pokrájanou nadrobno. Jogurt vymiešame s nadrobno posekanou žeruchou a citrónovou šťavou. Nálevom polejeme šalát a opatrne premiešame. Pred podávaním necháme aspoň 1 hodinu v chlade.

Jablkové guľky– 40 guliek

  • Ingrediencie: 200 g očistených jabĺk, 200 g cukru, polovica citróna, 250 g strúhaného kokosu, 100 g hrozienok, 100 g sušených sliviek
  • Postup: Do panvice dáme na malé kúsky nakrájané jablká, cukor a 2-3 PL vody. Zmes uvedieme do varu a miešame pokiaľ sa jablká nerozvaria. Ešte za horúca pridáme šťavu z polovice citróna a vopred namočených a nadrobno posekaných hrozienok a sušených sliviek. Z vychladnutej hmoty formujeme guľky, ktoré obaľujeme v strúhanom kokose. Hotové guľky necháme 2-3 dni na suchom chladnom mieste, aby trošku stvrdli. Namiesto jabĺk môžeme použiť datle alebo figy, prípadne ich zmes.
  • Jedlo bohaté na vlákninu

Mrkvová pena– 2 porcie

  • Ingrediencie: 200 ml šľahačkovej smotany, 1 veľká mrkva, 1 PL tuhého medu, 50 g hrozienok, 5 fíg
  • Postup: Hrozienka premyjeme a cez noc namočíme. Dobre vychladenú šľahačkovú smotanu vyšľaháme s medom a do nej postupne zamiešame na drobno posekané figy a najemno nastrúhanú mrkvu a hrozienka. Hotovú penu podávame s celozrnnými sušienkami.
  • Jedlo bohaté na vlákninu.

Ryžový puding– 4 porcie

  • Ingrediencie: 1,5 šálky ryže, 500 ml plnotučného mlieka, 100 g masla,100 g cukru, 3 vajcia, ½ šálky hrozienok, ¼ šálky fíg alebo datli ( prípadne spolu), 2 PL strúhanky
  • Postup: Ryžu prepláchneme v horúcej vode, uvaríme v mlieku do mäkka a necháme vychladnúť. Medzitým vymiešame v miske maslo s cukrom a žĺtkami. Primiešame uvarenú ryžu, prepláchnuté hrozienka, datle a figy a sneh z bielok. Pudingovú formu potrieme maslom, vysypeme strúhankou, cesto do nej vlejeme a varíme v pare cca ½ hodiny. Podávame s ovocným kompótom.

Zelerovo – jablkový šalát

  • Ingrediencie: 1 šálka nahrubo nastrúhaného zeleru, 3 šálky nahrubo nastrúhaných jabĺk, citrónová šťava, 1 biely jogurt, hrsť nahrubo nasekaných orechov
  • Postup: Očistený zeler a jablká nastrúhame nahrubo, pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme nasekané orechy a jogurt. Všetky suroviny zmiešame spolu v mise. Môžeme ihneď podávať alebo uložiť šalát do chladničky. Konzumujeme spolu s celozrnným pečivom.
  • Strava bohatá na vlákninu a vitamíny

Mrkvovo – ananásový šalát

  • Ingrediencie: 1 ananásový kompót- kúsky, ľubovoľný počet mrkvy (podľa chuti 5-6 a viac)
  • Postup: Mrkvu očistiť, nastrúhať a pridať ananásový kompót. Premiešať , nechať chvíľu postáť a podávať.
  • Strava bohatá na vlákninu.

Jarný ovocný šalát- 2 porcie

  •    Ingrediencie: 2 veľké jablká, 1 pomaranč, 2 banány, ½ šálky sušených sliviek, hrsť hrozienok, 4 sušené figy, 4 sušené ďatle.
  •    Postup: jablká nakrájame na osminky banány na kolieska. Z pomaranča vytlačíme šťavu a polejeme ňou ovocie. Premiešame vopred namočené hrozienka, umyté sušené slivky nakrájané nadrobno, umyté nakrájané figy a ďatle.

Kukuricový šalát– 2 porcie

  • Ingrediencie: 2 šálky čínskej kapusty nakrájanej na drobno, 2 mrkvy, 4 PL kukuričných zŕn, ¼ šálky ľanových semienok, 200 ml bieleho jogurtu, 1 KL oregana
  • Postup: Uvarené kukuričné zrnká a mrkvu nastrúhanú na jemno zmiešame s nakrájanou čínskou kapustou a oreganom. Pridáme jogurt, ľanové semienka a necháme 1 hodinu odstáť.
  • Strava bohatá na vlákninu.

Karfiolový šalát– 2 porcie

  • Ingrediencie: 1 karfiol, 1 kapia, hrsť čerstvo vylúpaného hrášku, 1 PL čerstvo nasekanej pažítky, štipka soli, 200 ml pochúťkovej smotany alebo bieleho jogurtu), 1 PL ľanových semienok
  • Postup: Karfiol dôkladne umyjeme a jednotlivé ružičky nastrúhame na rezance. Pridáme kapiu nakrájanú na malé kocky a hrášok s ľanovými semienkami. Smotanu vymiešame s posekanou pažítkou a zalejeme ňou šalát.
  • Stava bohatá na vlákninu