Prvá menštruácia

Obdobie pohlavného dospievania je jednou z najvýznamnejších etáp v živote jedinca. Prvá menštruácia je neklamnou známkou, že z dievčatka sa stáva žena.

Čo je to menštruácia ?

Menštruačný cyklus je výsledkov pôsobenia hormónov ( estrogénov , gestagénov) produkovaných vo vaječníkoch. Celý tento komplikovaný proces je pod kontrolou hormónov vylučovaných v podmozgovej žľaze – hypofýze. Menštruačné krvácanie je prejavom odlúčenia povrchovej sliznice dutiny maternice, je to fyziologický proces v tele každej ženy,  potrebný na to, aby žena raz mohla mať deti.

Priemerný veku nástupu prvej menštruácie v našich zemepisných šírkach je 12 rokov a 3 mesiace. Menštruačný cyklus ideálne trvá 28 dní, jeho dĺžka sa počas života môže meniť. Je bežné, že prvé menštruačné cykly sú nepravidelné,  zvyčajne trvá niekoľko rokov (2 – 3 roky), kým vzájomné hormonálne väzby vyzrejú a cyklus a ustáli. Pri dĺžke menštruačných cyklov sú tolerovateľné isté odchýlky. Rozpätie medzi dvoma menštruáciami by nemalo byť menej ako 21 dní a viac ako 35 dní.  V prípade výskytu nadmerne skrátených menštruačných cyklov (pod 21 dní) alebo predĺžených (nad 35 dní) je vhodné  vyhľadať detského gynekológa.

Koľko dní trvá menštruácia ?

Menštruácia zvyčajne trvá od 3 do 7 dní.  Počas tohto obdobia telo vylúči asi 70 ml menštruačnej krvi, čo je asi polovica pohára. V prípade, že krvácanie opakovane trváva viac ako 10 dní je vhodné poradiť sa so svojim detským gynekológom. Za fyziologických okolnosti je telo ženy prispôsobené na krvné straty počas menštruácie. Veľa záleží od životosprávy dospievajúcej slečny, mnohokrát je opomínaný príjem potravín obsahujúcich železo. Výsledkom aj normálnych krvných strát pri menštruácii potom často býva anémia (chodokrvnosť). Bez železa by sa naše telo nezaobišlo. S nástupom menštruácie je vhodné  zvýšiť príjem potravín s vyšším obsahom železa ( cvikla, sezamové a tekvicové semiačka, chudé hovädzie mäso, divina, sušené ovocie…)

Menštruačný kalendár

Na záznam priebehu menštruačného cyklu je dobré používať menštruačný kalendár. Označuje sa v ňom deň a intenzita krvácania. Na základe starostlivo vedeného menštruačného kalendára lekár dokáže presne posúdiť, či dané menštruačné cykly sú normálne alebo je tam odchýlka, ktorú bude potrebné liečiť.

Rátanie plodných dní je závislé na dni ovulácie. Ovulácia (uvoľnenie vajíčka) nastáva u väčšiny žien 14 dní pred začiatkom nasledujúcej menštruácie. Vajíčko uvolnené pri ovulácii je schopné oplodnenia 12 až 48 hodín po uvoľnení. Keďže spermie dokážu v tele ženy prežiť až 4 dni, tieto dni pred ovuláciou sú tiež označené ako plodné.

Vzhľadom na unikátnosť menštruačného cyklu každej ženy, sú plodné dni vyrátané v našom kalendári len orientačné.

Kedy je potrebné vyhľadať detského gynekológa ?

Ak je interval medzi menštruačnými cyklami kratší ako 21 dní

Ak je interval medzi menštruačnými cyklami dlhší ako 35 dní

Ak krvácanie trvá viac ako 10 dní

Ak je intenzita krvácania viac ako 10 vložiek denne

Ak menštruácia mešká viac ako dva týždne

Ak je menštruácia silne bolestivá

Ak vo veku 15 rokov ešte nenastúpilo prvé menštruačné krvácanie

Ak u dievčatka vo veku menej ako 10 rokov začalo krvácať