Menopauza

Je obdobie v živote ženy, kedy dochádza k postupnému vyhasínaniu činnosti vaječníkov a útlmu produkcie pohlavných hormónov. Ženské telo je nastavené na pravidelne sa opakujúci, cyklický prísun pohlavných hormónov. Keď sa zníži ich produkcia a vznikne tak ich nedostatok, začína prechod – klimaktérium. K poklesu hormónov nedochádza rovnomerne, čo sa prejavuje pestrými fyzickými i duševnými príznakmi. Medzi prvé známky patria poruchy menštruačného cyklu -nepravidelnosti ako v dĺžke trvania, tak intenzite krvácania.

Menopauza = posledná menštruácia

Perimenopauza = obdobie približne jedného roka pred a po menopauze

Premenopauza = obdobie od prvých príznakov klimaktéria do menopauzy

Postmenopauza = obdobie po 12 mesiacoch po menopauze

Pohlavné hormóny sú tvorené predovšetkým vo vaječníkoch. V prvej polovici menštruačného cyklu folikul produkuje estrogény. Po prasknutí folikulu a uvoľnení vajíčka sa z neho stáva žlté teliesko produkujúce progesterón.

Estrogény – v puberte hrajú úlohu pri utváraní druhotných pohlavných znakov, podporujú tvorbu kostného tkaniva, pozitívne ovplyvňujú hladinu krvných tukov, ovplyvňujú náladu ženy, vďaka ich pôsobenia je pokožka pružná a vláčna

Progesterón – úlohou gestagénov je príprava maternice na tehotnosť a jej udržanie, menia sliznicu dutiny maternice, zvyšujú produkciu hlienu a jeho zahustenie v krčku maternice, zvyšujú bazálnu teplotu v druhej polovici cyklu.

Androgény – mužské pohlavné hormóny, sú v malých množstvách prítomné aj v ženskom organizme ovplyvňujú libido, sú dôležité pre vývoj svalstva. Ich nežiaducim účinkom sú akné, zvýšené mastenie pleti či vypadávanie vlasov

Klimakterický syndróm je súbor príznakov, ktoré vznikajú pri vyhasínajúcej činnosti vaječníkov.

K najčastejším patria:

  1. návaly
  2. nespavosť
  3. strata libida
  4. nočné potenie
  5. zmeny nálad
  6. búšenie srdca

Chýbanie estrogénov sa na ženskom tele prejaví ako kožné príznaky – koža je tenšia, rýchlejšie sa tvoria vrásky. Začínajú rásť chĺpky v tvári – ženský fúziky. Je to z relatívneho nadbytku mužských pohlavných hormónov, ktoré sa tvoria normálne. Pohlavný styk môže sprevádzať bolesť, pretože pošvovej sliznice sú tenšie a suchšie. Ochabnutosť močového mechúra a svalov panvového dna môže viesť k samovoľnému úniku moču. Okrem týchto ťažkostí nedostatok estrogénov môže viesť k rednutiu kostí, ženy sú viac ohrozené vznikom srdcového infarktu alebo mŕtvicou.

Terapia je možnosťou voľby.

Hormonálna substitučná liečba má svoje výhody i riziká. Terapia navodzuje stav ako pred klimaktériom a udržuje kvalitu života, na ktorú bola žena zvyknutá. Odstraňuje problémy ako návaly, nepravidelné krvácanie, poruchy spánku, stratu kostnej hmoty, problémy s pokožkou a sliznicami. Táto liečba býva zvyčajne veľmi dobre tolerovaná, ale môžu sa objaviť aj nežiaduce účinky ako nevoľnosť, napätie v prsníkoch, bolesti hlavy. Tie však v priebehu prvých mesiacov užívania samé vymiznú. Pred predpisom lieku je potrebné gynekologické vyšetrenie, aby sa lekár ubezpečil, že neexistujú žiadne rizikové faktory, ktoré znemožňujú užívanie hormónov. Absolútnou kontraindikáciou predpisu týchto medikamentov je akútne ochorenie pečene, sklon k tvorbe krvných zrazenín, hormonálne závislý nádor a krvácanie z maternice nejasného pôvodu. Nutné brať tiež na zreteľ fajčenie, obezitu, srdcové ochorenia.

Polyp

Je slizničné výrastok, ktorý môže rast zo sliznice dutiny maternice alebo zo sliznice kanálu krčka maternice. Polypy sú väčšinou nezhubné, ale vždy sa posielajú na histologické vyšetrenie, aby sa vylúčilo ich eventuálne zhubné bujnenie. Polypy dutiny maternice sa najčastejšie prejavujú nepravidelným krvácaním mimo menštruačný cyklus, ale nemusia spôsobovať žiadne ťažkostí. U žien v reprodukčnom období môžu spôsobovať neplodnosť. Podozrenie na polyp vyslovíme často pri ultrazvukovom vyšetrení. Polypy sa väčšinou odstraňujú v celkovej anestézii. Najčastejším zákrokom je hysteroskopia, kedy sa do dutiny maternice zasunie nástroj s kamerou a pod kontrolou zraku sa polyp špeciálnymi nástrojmi odstráni. Druhou metódou je kyretáž. Dôležité sú potom pravidelné kontroly u lekára, pretože polypy sa môžu tvoriť opakovane.

Myómy maternice

Ide o nezhubné nádory, ktoré vyrastajú z hladkej svaloviny steny maternice. Sú najčastejším gynekologickým nádorom a jedným z najčastejších ženských ochorení vôbec. Vyskytujú sa u 30 – 40% žien medzi 30. a 50. rokom veku. Príčina vzniku myómov je zatiaľ nejasná, predpokladá sa pôsobenie celého radu faktorov genetických, hormonálnych, civilizačných aj reprodukčných. Myómy nepostihujú dievčatá pred nástupom menštruácie. Myómy môžu byť ojedinelé alebo mnohopočetné, môžu vychádzať z krčka tela, ale i z hrdla. Môžu byť drobné, ale môžu dorastať aj do väčších rozmerov až niekoľko desiatok centimetrov. Väčšina žien s myómami nemá na začiatku žiadne ťažkostí. S ich rastom sa môžu objaviť ťažkostí. Najčastejšími príznakmi sú poruchy menštruačného cyklu, a to – nadmerné krvácanie, predĺžená dĺžka menštruácie. Dôsledkom väčších krvných strát býva málokrvnosť. Môžu sa objaviť bolesti v oblasti malej panvy, bolestivá menštruácia či bolesti pri pohlavnom styku. Náhla bolesť brucha môže sprevádzať zaškrtenie stopky myómu. K nešpecifickým príznakom patrí časté močenie, zápcha, tlak v podbrušku a pocit jeho presiaknutiu. Myómy spôsobujú aj neplodnosť. Diagnóza sa deje na základe anamnézy, gynekologického vyšetrenia a USG . V nejasných situáciách využívame ešte magnetickú rezonanciu alebo CT. Liečba závisí od veľkosti a umiestnenia myómov, veku pacientky, jej ťažkostí, pridružených ochorení. U žien bez klinických ťažkostí, pri malej veľkosti myómov je možné zvoliť vyčkávací postup, prirodzene za predpokladu pravidelných kontrol. Symptomatická liečba je podávaná pri panvovej bolesti alebo bolestivej menštruácii. Hormonálne preparáty využívame pri krvácavých prejavoch. Lieky s obsahom železa pri málokrvnosti. Ďalšou možnosťou sú operačné zákroky, keď sa odstráni celá maternica alebo len myóm. V niektorých prípadoch je možná aj oklúzia maternicových artérií, tých vetiev, ktoré vyživujú myóm.