Trichomoniáza

Trichomoniáza alebo trichomoniádová infekcia, ako sa často zvykne nazývať, patrí medzi známe pohlavne prenosné ochorenie. Výskyt trichomoniády je v dnešnej dobe pomerne častý. Trpia ním však predovšetkým mladí ľudia v reprodukčnom veku ( 16. – 35. rok života). Preukázané je, že až 20% žien v reprodukčnom veku sa stretne s touto pohlavne prenosnou chorobou. Trichomoniáda postihuje v prevažnej väčšine pohlavné ústroje, niekedy však môže osídliť aj uretru (močovú trubicu), konečník, alebo cez pošvu prejsť na krček maternice až do dutiny maternice. Prítomnosť trichomoniády zvyšuje riziko nákazy inými sexuálne prenosnými chorobami akými nepochybne sú AIDS a infekcia HIV, alebo mykotická kolpitída (zápal). Infekcia sa najčastejšie prenáša pohlavným stykom s nakazenou osobou. Veľmi zriedkavo sa stáva, že sa človek môže nakaziť na toaletách, použitím rovnakého uteráka, alebo pri návštevách v saune. Nákaza pri análnom styku je skoro nemožná, pretože pôvodca trichomoniády sa v čreve nemôže rozmnožovať. Tehotná žena, u ktorej sa trichomoniáda nelieči, obyčajne porodí skôr ako by plánovane mala a dieťa má nízku pôrodnú hmotnosť. Pôvodcom tejto pohlavne prenosnej choroby je bičíkovec Trichomonas vaginalis. Pre život mu najviac vyhovujú anaroróbne podmienky, naznáša vyschnutie. Toleruje akékoľvek pH, ale biologicky aktívny je pri pH 5,5 až 7,0, teda v kyslom prostredí sa mu darí najviac.

Trichomoniáda ostáva veľmi dlho neodhalená, pretože vo väčšine prípadov nespôsobuje žiadne viditeľné príznaky, a to hlavne u mužov. Ak sa však nejaké príznaky objavia sú to pálenie pri močení (u mužov), spenený výtok z pošvy (u ženy) s typickým zápachom, môže byť žlto – zelenej farby. Svrbenie v okolí pohlavných ústrojov, často aj pri močení a bolesť.

Príznaky: Vo väčšine prípadov sa trichomoniáza neprejaví žiadnymi viditeľnými príznakmi, ktorými by na seba upozornila. Skryto prebieha a šíri sa ďalej. Inkubačná doba trichomoniázy je 2 až 20 – 30 dní od preniknutia nákazy do organizmu. Ženy v akútnom štádiu ochorenia sa najčastejšie sťažujú na silné bolesti v podbrušku, časté nutkanie na močenie, pálenie a svrbenie v okolí pohlavných ústrojov. Môže sa objaviť zeleno – žltý, spenený, pomerne dosť silno zapáchajúci výtok, ktorý je typický pre trichomoniázu. V niektorých prípadoch sa môže objaviť aj zvýšená telesná teplota. Ženy pri pohlavnom styku mávajú často nepríjemné pocity, dokonca udávajú bolesť pri pohlavnom styku. Z akútneho štádiá táto sexuálne prenosná choroba veľmi rýchlo prechádza do chronického štádiá, v ktorom spomínané príznaky miznú. U mužov , podobne ako u žien, sa môžu objaviť problémy pri močení, v podobe pálenia alebo svrbenia. Najčastejšie príznaky trichomoniázy sa objavia na žaludi a predkožke penisu. Ani biely riedky výtok z penisu nie je ničím výnimočný. Ak sa infekcia v čas nelieči, môže prejsť cez močovú rúru do močového mechúra, na prostatu alebo na nadsemeníky.

Diagnostika: Trichomoniáza ako jedna zo sexuálne prenosných ochorení sa v akútnom štádiu dá veľmi rýchlo diagnostikovať. Problém je však v tom, že trichomoniázy z akútneho štádia veľmi rýchlo prechádza do chronického štádia, ktoré je často bezpríznakové a tak sa choroba nepozorovateľne môže šíriť ďalej. Diagnostika v akútnom štádiu ochorenia je pomerne jednoduchá a rýchla. Akútne štádium u ženy je sprevádzané typickým speneným výtokom, ktorý lekár odoberie a môže vyšetriť pod mikroskopom hneď v ambulancii. V tzv. natívnom preparáte (na sklíčko lekár nanesie štetôčkou odobranú vzorku výtoku, kvapne naň kvapku fyziologického výtoku a vyšetrí tento preparát pod mikroskopom) vidno bičíkovce spôsobujúce trichomoniázu. Ak si týmto vyšetrením nie je lekár 100% istý, môže odobrať vzorku výtoku a v špeciálnych pôdach poslať na vyšetrenie trichomoniázy. Obyčajne výsledky sú do jedného týždňa. Často sa stáva , že na trichomoniázu sa príde náhodne, hlavne ak žena nemá žiadne viditeľné príznaky, a to pri pravidelnej preventívnej prehliadke, kde sa odoberá cytológia. Diagnostika u mužov je o niečo náročnejšia, pretože u nich trichomoniáza nevyvoláva také výrazné problémy ako u žien. Ak sa však objaví výtok z penisu, odoberie sa vzorka, ktorá sa posiela do laboratória na vyšetrenie. No to sa stáva len v zriedkavých prípadoch.

Liečba: Najčastejším spôsobom liečby trichomoniázy ja podanie antibiotík cez ústa. Ak je žena tehotná, tak je možné okrem prvého trimestru podať antibiotiká ale vaginálnou cestou. Keďže trichomoniáza je sexuálne prenosná choroba, tak sa musia liečiť obaja (poprípade viacerí) partneri súčasne. Pokyny lekára je nutné dodržať, lebo sa môže choroba opätovne vrátiť. Liečba obyčajne trvá 7 až 10 dní a vhodné je sa po dobu liečby vyhnúť pohlavnému styku, ktorý by priebeh liečby mohol narušiť a predĺžiť.