Mäkký vred

Mäkký vred, ulcus molle, je sexuálne prenosná choroba, ktorou vo väčšine prípadov trpia muži na rozdiel od žien. Infikovať sa touto pohlavne prenosnou chorobou možno výlučne pohlavným stykom. Pôvodcom mäkkého vredu je baktéria Haemophilus ducreyi. Pôvodca mäkkého vredu je baktéria tyčinkového tvaru, ktorá je veľmi citlivá na vysoké teploty a vyschnutie. Na mieste vstupu infekcie do organizmu, vyvoláva veľmi bolestivý vred, následne sa zduria priľahlé lymfatické uzliny a veľmi ojedinele sa objavia prejavy mäkkého vredu na iných častiach tela, ako napríklad na perách, prstoch a mandliach. Mäkký vred je skôr chorobou, ktorá sa nachádza v tropických krajinách. U nás je výskyt mäkkého vredu pomerne vzácny.

Príznaky: obvykle sa objavujú do jedného týždňa od vstupu infekcie do tela. Najčastejšie je to však do 4. dní. Choroboplodné zárodky na mieste vstupu do organizmu spôsobia vznik bolestivých, červených vredov, ktoré pri dotyku veľmi ľahko krvácajú. Môžu pripomínať malé kožné uhríky, ktoré sa nehoja. Počet týchto vredov v krátkom čase veľmi rýchlo narastá. Ich bolestivosť je neprehliadnuteľná. U žien mäkký vred vyvolá atypický vaginálny výtok, ktorý zapácha, časté nutkanie na močenie, bolesti pri pohlavnom styku, pri močení a stolici . Bolestivé zdurenie lymfatických uzlín v oblasti slabín, tiež nie je ničím neobvyklým. U mužov sa objavujú bolestivé vredy na predkožke, žaludi a uzdičke.

Diagnostika je veľmi podobná ako pri syfilise. Keďže aj mäkký vred spôsobuje vyrážky podobne ako syfilis, musíme najskôr tieto dve choroby rozlíšiť. Obyčajne sa odoberie ster na kultivačné potvrdenie pôvodcu mäkkého vredu, alebo sa mikroskopickým vyšetrení potvrdí baktéria spôsobujúca mäkký vred.

Liečba: Obvykle sa podávajú antibiotiká cez ústa. Liečba by mala trvať jeden až dva týždne. Liečiť by sa mali obaja sexuálny partneri súčasne, existuje tu možná šanca recidívy.