Chlamýdiová infekcia

Chlamýdiová infekcia je jednou z najznámejších, najrozšírenejších pohlavne prenosných ochorení. Je známy už od čias Faraónov, avšak až teraz za posledných 15. rokov sa klasifikuje ako sexuálne prenosná choroba. Pôvodcom chlamýdiovej infekcie je intracelulárna, gramnegatívna baktéria Chlamydia Trachomatis, ktorá vyvoláva infekcie v oblasti uro – genitálneho systému. Táto baktéria nie je schopná prežiť bez bunky hostiteľa, takže nákaza na verejných toaletách je takmer nemožná. Sú však známe prípady, kedy pacienti a infikovaní chlamýdiou trachomatis kategoricky odmietajú pohlavný styk, takže sa pripúšťa možnosť nákazy prostredníctvom použitia uteráka, vreckovky alebo spodnej bielizne bezprostredne po použití infikovanou osobou. Chlamýdiová infekcia je veľmi infekčná sexuálne prenosná choroby. Tehotná žena, ktorá má chlamýdiovú infekciu, môže počas pôrodu infikovať svoje dieťa . U novorodenca môže chlamýdia spôsobiť veľmi vážny zápal pľúc, ktorý môže viesť k dlhodobým respiračným problémom. Okrem toho je chlamýdia častou príčinou očných infekcií u novorodencov. Existuje vysoké (až 60%) riziko nákazy chlamydiou trachomatis pri nechránenom pohlavnom styku. Len pre porovnanie, šanca nakazenia HIV vírusom pri nechránenom pohlavnom styku je 0,3 až 0,6%. Z tohto je zrejmé, že šírenie chlamýdiovej infekcie je pomerne rýchle. Chlamýdiová infekcia, hlavne jej neliečená forma spôsobuje u oboch pohlaví, poruchy plodnosti. U žien je príčinou častých zápalov v malej panve. Neliečená chlamýdiová infekcia z pošvy prechádza cez maternicu na vajcovody až k vaječníkom, odkiaľ sa veľmi ľahko dostáva do dutiny brušnej a spôsobuje vznik zrastov. U mužov chlamýdia vyvoláva infekciu močových ciest, poškodzuje spermie. Ovplyvňuje ich množstvo a predovšetkým kvalitu , čo často vedie k neplodnosti muža. Spermie napadnuté chlamýdiou sú až 3 krát viac poškodené ako spermie zdravého muža.

Príznaky: Chlamýdiová infekcia ako jedna z najčastejšie  pohlavne prenosných ochorení súčasnosti nemá výrazné príznaky, ktorými by na seba upozornila. Práve táto skutočnosť spôsobuje, že chlamýdiová infekcia ostáva neliečená a spôsobuje v budúcnosti napríklad poruchy plodnosti. Inkubačná doba chlamýdiovej infekcie je 1 až 3 týždne od preniknutia choroboplodných zárodkov do organizmu Obvykle u žien chlamýdia prebieha bez výrazných symptómov, ale u mužov sú príznaky zistené v začiatkoch ochorenia. U mužov sa chlamýdiová infekcia prejaví najčastejšie pocitom pálenia, rezania a bolesti pri močení. Muži často opisujú bolesti semenníkov a prostaty, nemožnosť sa úplne vymočiť. Môže sa objaviť aj číry výtok z penisu. Chlamýdiová infekcia môže spustiť tvorbu protilátok proti spermiám, čo neskôr ovplyvňuje tvorbu spermií, ich množstvo a kvalitu a nakoniec vedie až neplodnosti muža. U žien chlamýdie osídľujú endocervix. Prítomnosť baktérie chlamydie trachomatis spôsobuje hlienovitý výtok z pošvy a tiež podmieňuje časté zápaly v malej panve. Objaviť sa môžu problémy pri močení, a to pálenie a svrbenie. Infikované ženy sa sťažujú a časté krvácanie aj mimo periódy, bolesť pri pohlavnom styku a zníženie sexuálnej túžby, sú tiež častými príznakmi chlamýdiovej infekcie. Zákernosťou tejto pohlavne prenosnej choroby je to, že môže postupovať vyššie, a tak infikuje vajcovody a vaječníky. Môže sa takto dostať až do brušnej dutiny, kde spôsobuje zrasty. Chlamýdiová infekcia má na svedomí zúženie a nepriechodnosť vajcovodov, poruchy plodnosti ženy, spôsobuje samovoľné potraty alebo môže vyvolať predčasný pôrod. Asi 40% novorodencov matiek s chlamýdiou sa pôrodom nakazí a trpia zápalom očných spojiviek. Sú menšieho vzrastu, neprospievajú, pretože majú často aj zažívacie problémy, ku ktorým sa pridajú aj respiračné problémy. Diagnostika a liečba chlamýdiovej infekcie je náročnejšie z toho dôvodu, že vo väčšine prípadov prebieha skryto, bez väčších, viditeľných príznakov. V súčasnosti patrí medzi najrozšírenejšie pohlavne prenosné ochorenia. Neliečená chlamýdiová infekcie vedie k vážnym poruchám plodnosti u oboch pohlaví. Jej včasná diagnostika a cielená liečba je šancou na zabránenie týchto vážnych následkov chlamýdiovej infekcie.

Diagnostika chlamýdiovej infekcie nie je jednoduchá, pretože vo viacerých prípadoch sa nevyskytujú žiadne príznaky. Chlamýdia u ženy upozorní na seba hlavne tým, že žena sa opakovane vracia do ambulancie lekára s častými zápalmi v malej panve. Ak cielená liečba nezaberá na prítomný vaginálny výtok, lekár by mal myslieť na možnosť nákazy chlamýdiou, hlavne ak sa jedná o sexuálne aktívnu ženu. Najčastejšie na stanovenie diagnózy sa žene, ale aj mužovi, odoberie vzorka steru buď z uretry (hlavne u muža) alebo z pošvy (presnejšie povedané z cervixu, kde je najväčšie osídlenie baktérií). V špeciálnych pôdach sa odobraná vzorka steru transportuje na cielené vyšetrenie do laboratória. Ďalšou možnosťou diagnostiky chlamýdiovej infekcie je odobratie krvi. Serologickým testom z krvi sa dá preukázať prítomnosť protilátok proti chlamýdiám. Na trhu existujú aj jednorazové testy (podobné ako test na graviditu), ktorý je možné urobiť a následne vyhodnotiť už v ambulancii lekára. Tento test je však len kontrolný a pri negatívnom výsledku je vhodné odobrať aj kultiváciu, ak lekár alebo žena má podozrenie na prípadnú infekciu chlamýdiami.

Liečba: Chlamýdiová infekcia sa obyčajne lieči podávaním orálnych antibiotík. Pri akútnych stavoch, alebo ak infekcie napadla aj vajcovody, tak sa odporúča hospitalizácia a podávanie antibiotík intravenózne, teda do žily. Ak existuje pravdepodobnosť, že žena je tehotná a nakazila sa chlamýdiami, treba na to upozorniť lekára, aby zistil, či sa nejedná o mimomaternicové tehotenstvo a aby vám naordinoval lieky, ktoré neohrozia vývin plodu. Aj pri tejto sexuálne prenosnej chorobe sa musia liečiť obaja partneri súčasne a počas liečby je vhodné vyhnúť sa pohlavnému styku. Po dodržaní pokynov pri liečbe, by sa choroba nemala opakovať. Ak však sa chlamýdiová infekcia vráti, znamená to buď, že jeden z partnerov nedodržal liečbu ako mal, alebo, že mal pohlavný styk s inou osobou, ktorá chlamýdiami bola infikovaná.