Genitálny herpes

Genitálny herpes, herpes genitalis patrí medzi vysoko nákazlivé, vírusové, sexuálne prenosné ochorenie. Výskyt genitálneho herpesu je celosvetový. V Európe je to 7 až 28% populácie, ktorá trpí na toto pohlavne prenosné ochorenie. Pôvodcom genitálneho herpesu je vírus Herpes simplex. Existuje osem subtypov vírusu herpes simplex, ale len dva z nich sú schopné vyvolať toto ochorenie. Herpes simplex typu 1 (HSV I) najčastejšie vyvoláva výsev okolo úst a na perách, veľmi ojedinele môže spôsobiť problém v oblasti genitálií a konečníka. Herpes simplex typu 2 (HSV II), ten je pôvodcom genitálneho herpesu (oparu) a aj v okolí konečníka, ale nezapríčiňuje vznik oparu na perách a v okolí úst. Herpes vírus sa prenáša len priamym kontaktom pokožky s postihnutým miestom, aj keď infikovaný človek nemal práve prítomný výsev. U ženy sa laboratórnym testom dá preukázať prítomnosť tohto vírusu, aj keď nemá prítomné vyrážky. Ak sa vyrážky objavia vtedy sa choroba stáva veľmi infekčnou, a napríklad človek s oparom na ústach pri orálnom styku, môže vírusom nakaziť genitálie svojho partnera. Preto sa odporúča vyhýbanie sa pohlavného styku v čase výsevu. U ženy, ktorá sa infikovala herpes vírusom počas tehotenstva po prvýkrát, alebo ním trpela ešte pred otehotnením, mala by túto skutočnosť oznámiť svojmu lekárovi. V oboch prípadoch existuje riziko prenosu hespes vírusu na dieťa počas pôrodu. Pri akútnom výseve herpesu, je primárne volený cisársky rez (operačné ukončenie tehotenstva), aby sa zabránilo infikovaniu novorodenca. Ak žena na herpes v minulosti trpela a v čase pôrodu nemá prítomné vyrážky, môže rodiť spontánne, teda vaginálnou cestou. Zákernosť herpes vírusu spočíva v tom, že sa ukrýva v nervových bunkách tela, kde ho imunitný systém nevie odhaliť. Herpes vírus je tak pre imunitný systém človeka neviditeľný. Herpes je nevyliečiteľné ochorenie a u mnohých ľudí sa objavuje periodicky. Často sa objavuje v období, keď človek prekonal nejakú chorobu (chrípku, nádorové ochorenie atď.). Aktivovať ho môže aj stres a podráždenie v oblasti jeho najväčšieho výskytu, u žien menštruácia, horúčka alebo opaľovanie. U žien herpes vírus zvyšuje riziko vzniku rakoviny krčka maternice. Takisto aktívne štádium herpesu zvyšuje riziko nákazy HIV vírusom. Otvorené herpetické vyrážky sú výbornou vstupnou bránou pre preniknutie HIV do krvného obehu. Úplne sa vyhýbajte pohlavnému styku (análnemu, vaginálnemu alebo orálnemu), keď sa u vás alebo partnera objavia príznaky herpesu. Vždy s takouto osobou používajte kondóm (prezervatív) a nemilujte sa ani keď použijete kondómom, ak má partner výsev. Hrozí nákaza tých častí teľa, ktoré kondóm nepokrýva.

Príznaky genitálneho herpesu nemusia byť zo začiatku ochorenia až tak viditeľné. Obvykle po 2. až 10. dňoch od preniknutia nákazy do organizmu, sa objaví pálenie, svrbenie a bolesť v genitálnej oblasti, či oblasti okolo konečníka. U žien sa môže objaviť neobvyklý výtok z pošvy. V genitálnej oblasti, v okolí konečníka a zadku sa začínajú objavovať viacpočetné vyrážky, pľuzgieriky, ktoré svojou prítomnosťou vyvolávajú bolesť. Pohlavný styk sa stáva nepríjemný, pretože postihnutá osoba má oblasť genitálií veľmi citlivú. Často krát sa objavuje zdurenie priľahlých lymfatických uzlín. Infikovaný človek genitálnym herpesom pociťuje celkovú slabosť, môže byť prítomná zvýšená telesná teplota a bolestivosť svalov, či bolestivé močenie. Takýto človek sa cíti ako pred vypuknutím chrípky. Nepríjemné a bolestivé vyrážky u žien môžu byť len v pošve a na krčku maternice, kde nie sú vidieť a teda žena nemusí akútne štádium herpesu spozorovať včas. Obvykle po uplynutí 2. až 3. týždňoch prvotné príznaky genitálneho herpesu sú na ústupe a infekcia sa dostáva do pokojového štádia. U väčšiny sa však periodicky vracia, ale symptómy sú miernejšie. V akútnom štádiu, hlavne keď sa pľuzgieriky rozkladajú sú veľmi infekčné, preto sa vyhýbajte bližšiemu telesnému kontaktu s takouto osobou.

Prognóza: Genitálny herpes patrí medzi tie sexuálne prenosné ochorenia, ktoré sa bohužiaľ nedajú vyliečiť. Ak sa raz vírusom herpes simplex nakazíte, tak ostáva vo vašom tele po celý život. Je len otázka času v akých častých intervaloch sa ataky herpesu, respektíve oparu, čo herpes simplex spôsobuje, bude opakovať.

Diagnostika: pokiaľ je prítomný opar nie je náročná. Avšak lekár sa musí uistiť, že ide skutočne o vírus herpesu odobratím steru z vyrážky. Rovnako je možné urobiť serologické vyšetrenie na prítomnosť vírusu herpesu zo vzorky krvi. V tomto prípade musíme počítať s veľmi vysokou, skríženou reakcií medzi typom HSV I a HSV II. Tento spôsob diagnostiky nie je až taký spoľahlivý ako odobranie steru z vyrážky.

Liečba: Genitálny herpes ako každý iný herpes sa vyliečiť nedá. Počas výsevu sa na zmiernenie príznakov a urýchlenie hojenia používajú lieky (acyklovir) alebo vodička na potieranie vyrážok. Ak sú výsevy časté, lekár môže odporučiť denné užívanie dvoch až troch tabletiek acykloviru po dobu niekoľkých mesiacov, aby sa znížila frekvencia a rozsah výsevov. Je možné zakúpiť maste, utišujúce gély alebo olejčeky, ktoré vám zmiernia nepríjemné problémy, ktoré nepochybne herpes simplex spôsobuje.