Voš ohanbia (Phtirius pubis)

Voš ohanbia, phtirius pubis, filcky alebo pedikulóza je označenie tej istej pohlavne prenosnej choroby. Výskyt tejto sexuálne prenosnej choroby je síce celosvetový, ale v našich zemepisných šírkach nie veľmi rozšírený. Voš ohanbia alebo lonová voš sa prenáša z človeka na človeka veľmi blízkym telesným kontaktom. Najviac sa publikuje prenos pohlavným stykom, ale možný je aj prenos iným spôsobom. Filcky môžete získať napríklad na chatách z posteľnej bielizne, matraci, pri použití záchoda tesne po osobe, ktorá voš ohanbia má. Voš ohanbia je malý cudzopasný živočích, ktorý nevydrží bez hostiteľa viac než 24 hodín. Je veľký asi ako špendlíková hlavička. Voľným okom je však viditeľný. Viditeľné sú však aj jeho vajíčka – hnidy. Pohlavne zrelá voš dokáže sa svoj krátky trojtýždňový život naklásť až 20 – 30 vajíčok. Z vajíčok sa v priebehu krátkych 6. až 9. dní liahnu pohlavne nezrelé vši. Ako iste už z názvu je celkom jasné, že voš ohanbia osídľuje pubické ochlpenie človeka. Môže sa však vyskytovať aj na iných ochlpených častiach teľa ako napríklad v podpazuší, na hrudi (u mužov) a dokonca aj v obočí.

Príznaky: Voš ohanbia svojou prítomnosťou dotyčnému spôsobuje úporné svrbenie a podráždenie v pubickej oblasti. Voš sa živí krvou hostiteľa a po jeho uštipnutí na danom mieste možno pozorovať niekoľko centimetrové namodrasté vyrážky (macula coerulea). Na spodnej bielizni môžu ostávať hrdzavé fľaky, ktoré pochádzajú z exkrementov vší, alebo z malých poranení kože, ktoré vši svojím pohryznutím spôsobujú. Keď je voš plne napitá krvou a náhodou ju človek pukne, tak sa pochopiteľne objaví na spodnej bielizne krvavá škvrna.

Diagnóza: Voš ohanbia je viditeľná voľným okom, takže už pohľadom lekár stanový diagnózu. Pri stanovení diagnózy je dôležité ohraničiť oblasť napadnutia, pretože voš ohanbia nemusí byť len v pubickom ochlpení.Voš ohanbia sa nedá z ochlpenia odstrániť umytím alebo zoškrabaním. Svojimi nožičkami s úchytkami sa pevne drží chlpu.

Liečba: používajú sa šampóny na odvšivavenie, ktoré dostať voľne kúpiť v lekárni. Šampón alebo mlieko na to určený sa aplikuje na postihnuté miesta a nechá sa pôsobiť po dobu 12 hodín, alebo ako je odporúčané na obale konkrétneho prípravku. Po uplynutí doby pôsobenia prípravku sa  opláchne vodou. Ak symptómy pokračujú, je za potreby celú procedúru zopakovať. Vhodné je, keď sa liečia všetci členovia domácnosti a posteľná alebo spodná bielizeň sa operie v teplote vyššej ako 70°C.  Lekár vám môže predpísať antihistamín. Je to masť, ktorá zmierňuje následky poštípania, teda svrbenie.