Kontagiózne moluskum

Kontagiózne moluskum tzv. kožné bradavice sa tiež zaraďujú medzi pohlavne prenosné ochorenia, pretože najčastejšie postihujú genitálie. Získať tento vírus, ktorý vyvolávala kožné ochorenie , môžete nie len pohlavným stykom, ale aj akýkoľvek iným intímnym dotykom tela s infikovanou osobou. Pôvodcom kontagiózneho moluska je vírus proxivirus mollusci, ktorý je pôvodcom ochorenia pravých kiahní, alebo vírus molluscum contagiosum (MCV). Poznáme až 4 typy MCV vírusu. Prvý a druhý typ napáda najčastejšie dospelých jedincov a tie ostatné môžu vyvolávať ochorenie aj u detí. Preto oblasť výskytu bradavíc nemusí byť len v oblasti a na genitáliách, ale aj na rukách, nohách a kdekoľvek na tele. Inkubačná doba tejto infekčnej, pohlavne prenosnej choroby sa nedá presne popísať. Názory jednotlivých literatúr sa rôznia. Uvádza sa od 1 týždňa až do 3 – 6 mesiacoch od preniknutia nákazy do organizmu. Je to pomerne veľké časové rozpätie.

Príznaky: Táto infekčná, pohlavne prenosná choroba sa tiež radí medzi nezhubné, kožné ochorenie. Jeden z jej hlavných príznakov sú drobné ružovo – biele, voskovité výrastky s malou preliačinou uprostred. U dospelých ľudí, ktorí sa vírusom nakazia najčastejšie pri pohlavnom styku, sa objavujú na genitáliách, zadku, vnútornej strane stehien a dolnej časti brucha. Infekcia okrem týchto drobných bradavíc nemá žiadne iné syptómy.

Diagnostika: kontagiózne moluskum má typické príznaky, stanovenie diagnózy nie je náročné. Občas, hlavne v akútnom včasnom štádiu sa tieto bradavice môžu zameniť napríklad za kondylómy. Lekár vám poprípade môže odobrať vzorku buniek z bradavíc, ktorú potom vyšetrí pod mikroskopom, aby sa o pôvode ochorenie utvrdil. Iná ďalšia diagnostika nie je nutná.

Liečba: Vírus v bradaviciach sa dá zničiť teplom (pálenie elektrickým prúdom), chladom (kryochirurgia) alebo chemikáliami (kyselina salicylová). Všetky zo spomínaných procedúr môže infikovaný človek absolvovať ambulantne, teda nie je nutná hospitalizácia. Nie sú to bolestivé procedúry, možu však spôsobovať mierne pichanie. Niekedy sa stáva, že po 2. až 3. týždňoch sa bradavice objavia znova, teda je vhodné celú liečebnú procedúru zopakovať.